Onderweg - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Samen Leven Doe Je Zo 2013 - WaarBenJij.nu Onderweg - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Samen Leven Doe Je Zo 2013 - WaarBenJij.nu

Onderweg

Blijf op de hoogte en volg Samen Leven Doe Je Zo

08 November 2013 | Suriname, Paramaribo

De leerlingen en docenten uit Arnhem en Nijmegen zijn bezig met de lange reis naar Suriname. Het zal een erg mooie en leerzame ervaring worden. Hier in Suriname is de multiculturele samenleving overal voelbaar en ben je in een land waar mensen trots zijn op hun eigen cultuur en nieuwsgierig naar die van de ander.
Daarnaast is het een fantastische ervaring om in een tropisch land te zijn waar heel veel dingen anders zijn dan in Nederland.

De verwachting is dat de leerlingen ca. half tien / tien uur vanavond (Surinaamse tijd) zullen landen. De douane en de reis naar Paramaribo zullen ook nog zeker twee uur in beslag nemen. En dan hopen we nog maar even dat er geen vertraging zal zijn.

Op deze site zal dus op z'n vroegst zaterdagmorgen (en dan is het zaterdagmiddag in Nederland) een nieuw bericht komen over de werkweek Samen Leven Doe Je Zo.

• 08 November 2013 - 13:34

Jesse:

Leuk om je vriendin in bus te zien stappen in filmpje als je haar niet kan uitzwaaien. Beetje gevoel van er bij te zijn ;)

• 08 November 2013 - 14:31

Antoinet Van Den Boorn:

Heel veel plezier allemaal!!!

• 08 November 2013 - 14:38

Roos (moeder Van Silke):

Goede vlucht allemaal!
    Kan niet wachten om de 1e verslagen te lezen :-)

• 08 November 2013 - 15:39

Paula:

Goede vlucht en Plezier allemaal!!

• 08 November 2013 - 17:13

Jeanne Rens:

Goede vlucht and happy landing.
    Geniet van alle mooie en bijzondere dingen.

• 08 November 2013 - 17:25

Ed (vader Van Gijsje):

Ben ben er benieuwd wat we allemaal gaan horen over de reis. Veeeel plezier

• 08 November 2013 - 19:16

Nienke (zus Van Gijsje):

Heeey gijsie,
    Heeel veeel plezier lieverd !!!

• 08 November 2013 - 19:37

Femke Kempkes:

Heel veel plezier lieve schatjes!! en doe voorzichtig!

Dikke kus xxxxx

• 08 November 2013 - 19:52

Samen Leven Doe Je Zo 2013:

Reactie van het Bestuur van de Stichting Samen Leven Doe Je Zo:

Onderstaande reactie kwam binnen op onze site. Allereerst: we respecteren de mening van een ieder. Over de inhoud: wij beweren niet dat de Surinaamse samenleving een paradijs en discriminatievrij is. Wij zijn ons er zeer zeker van bewust dat ook in Suriname, net als in andere samenlevingen, onrecht voorkomt en niet elk lid van de samenleving gelijke kansen heeft. We zijn er ons ook van bewust dat ook in Suriname ras of afkomst hierbij een rol kan spelen. Daar waar zich dit voordoet zal men zich moeten verzetten tegen dit onrecht. Ons project wil echter de positieve kanten van een multiculturele samenleving benoemen en proberen jongeren iets mee te geven bij de vorming van hun wereldburgerschap. In Nederland zijn veel voorbeelden van vooroordelen en ook racisme en discriminatie te vinden. Maar ook zie je in Nederland goede positieve zaken en ontwikkelingen op dit vlak. Daar willen wij als Stichting op aanhaken en jongeren een voorbeeld geven. En dat betreft ook dus de positieve kanten van de multiculturele samenleving die wij al jarenlang in Suriname ervaren met dit project..

Tot slot: deze site is niet bedoeld voor maatschappelijke discussies. We willen hiermee dus, met respect voor de mening van Winston Hermelijn hieronder, deze discussie afronden.

________________________________________________________________________

Mijn mening is dat de organisatie een scheef beeld van Suriname heeft. Positief maar toch wel onjuist. Suriname is echt een erg leuk land met een gezellige sfeer, echter onder de oppervlakte is er juist heel veel racisme. En verborgen racisme is veel moeilijker te bestrijden. Dit kan ik U zeggen uit eigen ervaring. Bent U op de hoogte van de discriminatie van de marrons (ook: boslandcreolen) in Paramaribo? Men wil deze mensen gewoonweg niet en deze worden al jarenlang afgewezen op de arbeidsmarkt (U komt ze vanzelf wel tegen met bossen knippa’s om te verkopen bij de stoplichten in de stad). Wanneer er ergens wordt ingebroken, of winkeldiefstal wordt gepleegd, zijn de marrons altijd de zondebok.

Of gaat U kijken in de kindertehuizen die vol zitten met Indiaanse weeskinderen en die niemand wil omdat men denkt in termen dat het minderwaardige kinderen zijn want ze komen uit het bos. In onze familie hebben we meegemaakt dat mijn zusje niet mocht omgaan met een Hindoestaanse jongeman want zijn ouders hielden niet van Creolen. En dat soort zaken gebeurt nog steeds! Het wordt alleen aan U niet gezegd want Surinamers houden de vuile was binnen.

Helaas gebruiken Surinamers van alle etnische groepen iedere dag de term “mensen die op ons lijken” waarmee ze hun etnische groep bedoelen. Ook de politiek is vooral nog gebaseerd op etnisch denken. We kennen de oorzaken en die komen nog uit de koloniale verdeel en heerspolitiek van de Nederlanders die het land slecht hebben achtergelaten in 1975.

Suriname is mijn geboorteland waar ik zeer veel van houd en waar mijn familie woont en dat ik zeker niet negatief wil bejegenen. In Nederland heb ik mijn negatieve ervaringen op het gebied van discriminatie (politie, werkvloer, sportvereniging) dus ik weet waar ik over spreek. Maar in Suriname zijn ook misstanden zoals overal. Gelukkig zijn er nooit rassenrellen geweest zoals bij de buren in Brits-Guyana! Maar om de leerlingen te leren dat Suriname een voorbeeldland is en discriminatievrij is, is gewoonweg verkeerd, ook al bedoelt u het zo goed. Ik wil U niet deze mooie reis afpakken en ik begrijp ook dat U onder de indruk bent van ons land wat heel mooi is, maar het onderwijs moet wel correcte feiten bieden aan de leerlingen en hiermee geeft U een verkeerde signaal af. U bent tegen discriminatie in Nederland, waarom dan niet tegen discriminatie in Suriname?

Ik hoop dat U tijdens deze reis of anders na terugkeer op school in Nederland ook aandacht aan deze kant van de zaak kunt besteden. De gediscrimineerden van marrons en Inheemsen en andere groepen vinden dat rechtvaardig en volledig!

• 08 November 2013 - 21:02

Maarten Van Gessel:

Als lid van het bestuur van Samen leven Doe Je Zo is het fantastisch op deze wijze de reis mee te beleven. ik wens de begeleiding veel plezier en succes en de kinderen een mooie positieve levenservaring!! Dáár doen we het tenslotte voor.
    Good Luck!

• 08 November 2013 - 21:17

Shirley Ramdjan:

Mensen laten we inderdaad niet over de politiek beginnen want dan komen we straks nog uit bij Bouterse en zijn moordpartijen en zijn zoon die nu in de cel zit in de USA. Laten we het gewoon leuk houden.

Aan alle deelnemers een hele goede reis gewenst en waka bung!

• 08 November 2013 - 22:09

Astrid Davina:

Goede reis gehad, ook al duurde die iets langer. Heel veel plezier en genieten.

• 08 November 2013 - 22:54

Rosita (moeder Jillian):

Erg leuk om hier alles te volgen! Ik kan alleen de filmpjes niet zien. Links bovenin zie ik een klein rechthoekje beeld en ik hoor wel geluid. Iemand enig idee hoe dit kan?

• 08 November 2013 - 23:15

Franco:

Een mooie en leerzame ervaring voor de leerlingen. Ik wens iedereen een hele interessante reis waarin goede vriendschappen ontstaan. Toch ook een puntje van kritiek. Wanneer u zelf de publiciteit zoekt in Nederland en Suriname met het uitgangspunt: “in Suriname is de multiculturele samenleving overal voelbaar en ben je in een land waar mensen trots zijn op hun eigen cultuur en nieuwsgierig naar die van de ander” dan vraagt u wel om een weerwoord, want deze stelling is idealistisch maar helaas niet correct. Ik ben Surinamer en weet dat ons volk nog grotendeels in het hokje van de eigen etnische groep leeft. Erg flauw dat u dan mensen die het op dit punt niet met u eens zijn, maar wel uw doelstelling ondersteunen om het wereldwijde racisme aan te pakken, de mond wil snoeren. Dat is geen goed voorbeeld voor de leerlingen, verder alle succes!

• 08 November 2013 - 23:46

Lia Leertouwer ( Moeder Van Lobke):

Hee Lobke; hopelijk hebben jullie een goede reis gehad! Nu echt genieten. Ben benieuwd naar jullie belevenissen. Liefs

• 09 November 2013 - 02:39

Suzanne:

Hey Chelsey, geniet van de bijzondere reis.
    Kusjes vanuit sxm

• 09 November 2013 - 09:19

Michiel Tollenaar:

Heb het goed Samen!

• 09 November 2013 - 10:04

Marc Peters:

Hey Marielle, hoop dat je een goede reis gehad hebt, veel plezier vandaag met de leerlingen uit Suriname.

X

• 09 November 2013 - 11:38

Cor Heidy En Louise:

hoi Bob, en goede reis gehad?
    geniet er van want het is heel bijzonder zo'n reis.

Samen Leven Doe Je Zo

In november 2013 gaan 28 vmbo leerlingen van 't Venster (Arnhem) en het Kandinsky College (Nijmegen) een week naar Suriname. Hier zullen ze in het kader van het project 'Samen Leven Doe Je Zo' samen met Surinaamse leerlingen van de Mulo Kerklaan (Paramaribo) werken aan dit project en kennismaken met de Surinaamse multiculturele samenleving. emailadres van het project: surinameproject@gmail.com Doelstelling van het project Samen Leven Doe Je Zo: Dit project speelt zich af rond het actuele thema van diversiteit. De huidige generatie jongeren groeit op in een multiculturele samenleving. Een deel van het politieke klimaat en bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland versterken echter niet altijd de vanzelfsprekendheid van zo’n samenleving, terwijl de jongeren hier toch nu en in de toekomst in moeten functioneren. Met dit project willen we leerlingen uit het vmbo laten kennismaken met de positieve kanten van diversiteit en wederzijds begrip, respect, waardering en de kennis van de diverse culturen vergroten. Het project Samen Leven Doe Je Zo is een onderdeel van het curriculum van het tweede leerjaar van 't Venster in Arnhem en het Kandinsky College in Nijmegen. Jaarlijks werken alle tweedejaars leerlingen van beide scholen (ca 200) aan dit project. De ambassadeurs van Samen Leven Doe Je Zo: Een uniek onderdeel van dit project is dat ca. 30 vmbo-leerlingen uit Arnhem en Nijmegen kunnen solliciteren op het ambassadeurschap van ‘Samen Leven Doe Je Zo’. Deze leerlingen verdiepen zich verder in de doelstellingen. Ook spelen ze langer een rol binnen de school rond dit thema. Rond dit ambassadeurschap werken we nauw samen met een mulo-school in Paramaribo. Suriname is een voorbeeldland als het gaat om de multiculturele samenleving. Het feit dat de Moskee en de Synagoge in Paramaribo naast elkaar staan is een symbool hiervan. Het is de bedoeling dat deze ambassadeurs als ze in het 3e leerjaar zitten in het kader van ‘Samen Leven Doe Je Zo’ op werkweek naar Suriname gaan waar ze samen met hun leeftijdsgenoten uit Paramaribo aan dit project zullen werken. We hebben dit ook al in 2005, 2007, 2008, 2009, 2010 en 2012 gedaan. Suriname als voorbeeldland: De keuze voor een projectweek in Suriname is een heel bewuste keuze: Suriname is voorbeeldland binnen dit project, omdat daar mensen met veel verschillende culturele achtergronden op een prettige manier samenleven. Ze hebben respect voor hun eigen achtergrond èn die van anderen en voelen zich op de eerste plaats Surinamer. Onze leerlingen ervaren daar aan den lijve hoe multicultureel samenleven in ander land een vanzelfsprekenheid kan zijn.’Mijn zoon heeft rond dit onderwerp in een week meer geleerd dan in een jaar op school…….’ liet een ouder weten. Het feit dat in Suriname Nederlands wordt gesproken is erg belangrijk. De Nederlandse leerlingen werken een week samen met Surinaamse leeftijdsgenoten en door het ontbreken van een taalbarrière is er meteen contact en kunnen de Nederlandse leerlingen bijvoorbeeld lessen op de Surinaamse mulo probleemloos volgen. De ervaring leert dat dit een belangrijke succesfactor is voor deze projectweek. Internationalisering in het vmbo komt weinig voor. Het is juist voor deze doelgroep uniek om een projectweek te draaien in een Zuid Amerikaans land. In combinatie met de doelstelling van de projectweek draagt deze indrukwekkende ervaring veel bij aan hun ontwikkeling. Financiering van het project: Deelname aan de werkweek moet voor elke leerling financieel haalbaar zijn. De projectweek kan dan ook alleen jaarlijks plaatsvinden met behulp van aanvullende financiering door subsidies en sponsoring (een deel van de kosten wordt door de leerling zelf opgebracht door een spaarregeling en geldverdienacties) De werkweek in Suriname wordt mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van: Europees Platfom Oolgaardt Stichting Woningcorporatie Vivare Ankie Mensink fonds Woningcorporatie Talis Volkshuisvesting Arnhem Expanding Visions Firma Cruijssen Vandenberg-ID B.V. Tennet KPMG Van den Elsen Investeren in mensen Markies Ter Hoeve uitgevers Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau Vanerum Hefas branddetectie Toko Boeng International Tender Services (ITS) B.V. Aannemingsbedrijf van den Born B.V. Abdoel Surinaams Eethuis Bemiddelingsbureau Kouwer

Actief sinds 13 Okt. 2013